• 0361/6 29 31
  • info-909112@edu.mon.bg
  • гр. Кърджали, ул. "Мара Михайлова" №5

Ученици от Електрониката с виртуална разходка в ЦЕРН

     Учениците и учителите от ПГЕЕ „Капитан Петко войвода” – Кърджали осъществиха виртуална визита в най-голямата в светалабораторияпо физика на елементарните частици – ЦЕРН, Швейцария. Визитата се проведе на 14 март от 10.30 ч. В нея участваха само 10 училища от цяла България.
     Целта на визитата бе да се популяризират научните изследвания, които се правят там, да се даде повече информация за сегашни и бъдещи изследвания и да се открои българския принос в работата на ЦЕРН.
    По време на едночасовата онлайн визита, водена от инж. Атанас Батинков / с кърджалийски корен и израснал в нашия град/, бъдещите техници и инженери от ПГЕЕ разбраха какво представлява Европейската организация за ядрени изследвания. За нея и за работата на Компактният мюонен соленоид (Compact Muon Solenoid - CMS) им разказаха български специалисти, работещи в ЦЕРН. Детекторът CMS е един от 4-те гигантски експеримента, в който България има най-голямо участие, и в който работят най-голяма част от 50-те български учени в ЦЕРН. Експериментът CMS е едно от най-големите международни научни сътрудничества с участието на 4300 физици, инженери, техници, студенти и обслужващ персонал от 182 института в 42 страни.
       Участващите във визитата имаха възможност да зададат и въпроси, свързани както с работата в ЦЕРН, така и с българското участие.
 
{gallery}CERN_obr{/gallery}